İçeriğe geç

İFtira Türleri Nelerdir

Asılsız iftira ne demek?

İftira; Kasten ve asılsız suçlama, iftira ve karalama anlamına gelir. Yalan; Gerçek olmayan, asılsız veya uydurulmuş bir şey anlamına gelir.

Biri size iftira atarsa ne yapmalı?

İftiraya uğrayan kişi şikayette bulunabilir. Şikayet kolluk kuvvetlerine veya Başsavcılığa yapılabilir.

Nitelikli iftira nedir?

Nitelikli hakaret suçu, failin maddi deliller sunarak ve iftira niteliğindeki eylemlerde bulunarak suçu işlemesidir. Suçun nitelikli halinde, fail iftira atar ve iftira niteliğindeki eylemin işlendiğine dair delil sunar.

Cinsel iftira nedir?

Cinsel iftira, bir kişinin başka bir kişiyi cinsel saldırı veya tacizle suçlaması ancak suçlamanın doğru olmaması durumunda ortaya çıkar. Cinsel iftira, mağdurun itibarına, kariyerine ve kişisel hayatına ciddi şekilde zarar verebilecek ciddi bir suçtur.

Hangi durumlar iftiraya girer?

İftira, bir kişinin haksız bir eylemde bulunmadığı halde haksız bir eylemde bulunmuş gibi gösterilmesi, kimliğinin kötüye kullanılması ve taciz edilmesi gibi nedenlerle işlenir. Bu unsurlar karşılandığında, bunu işleyen kişiye yaptırım uygulanır.

Haksız yere iftiraya uğrayan kişi ne yapmalı?

İftiraya uğrayan mağdur, suçluya karşı şikayette bulunabilir ve savcı, iftira işlendiğini öğrenirse kendi inisiyatifiyle soruşturma açabilir. Savcı soruşturma açarsa ve suç şüphesini haklı çıkaracak yeterli delil elde ederse, iddianame düzenler ve kamu davası açar.

İftira atan kişiye Allah ne yapar?

“Kim bir Müslümana iftira atmak niyetiyle iftira atarsa, Allah onu kıyamet günü söylediği sözden kurtuluncaya kadar cehennem köprülerinden birine hapseder.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 36/4883) buyurmuştur. “Akılsız ol, yalancı olma.” (Hazreti Ali)

İftira karşı nasıl davranmalı?

Hakarete uğrayan kişi şikayette bulunabilir. Bu şikayet kolluk kuvvetlerine veya savcılığa yapılabilir. Ancak şunu belirtmeliyiz ki hakaret suçu şikayete dayalı bir suç değildir. Soruşturma resen de başlatılabilir.

İftira atanın sonu ne olur?

Kişinin hakaret suçunu işlediği hususunda şüpheye yer bırakmayacak şekilde bir kanaat varsa; Türk Ceza Kanununun 267. maddesine göre, haksız fiille suçlanan kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Şikayet asılsız çıkarsa ne olur?

İşlenmediğini bildiği bir suçu, işlenmiş gibi yetkili makamlara ihbar eden veya soruşturmayı kolaylaştırmak için işlenmemiş bir suç hakkında delil veya emare uyduran kimse, üç yıldan az olmamak üzere hapis cezası ile cezalandırılır.

İftira atan kişiye ne denir?

İftira atan kişiye “Müfterî” denir. Ayrıca “ifk” kelimesi “e.f.k” soyundan gelen fiilin mastarı olarak kullanılır ve “bühtan” kelimesi “iftira atmak ve aldatmak” anlamına gelen “b.h.t” soyundan gelen fiilin mastarı olarak kullanılır. Peygamberlerin hikayelerini anlatırken, Kur’an-ı Kerim zaman zaman onların maruz kaldığı iftiralardan da bahseder.

İftira atan kişi ne ceza alır?

Suçsuz bir kişiye hapis cezasından başka adlî veya idarî yaptırım uygulanması Mağdur hakkında hapis cezasından başka adlî veya idarî bir yaptırım uygulanması halinde; İftira atan kişi üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Karşılıklı cinsel konuşma suç mudur?

Bu bağlamda, sosyal medya üzerinden gönderilen cinsel içerikli mesajlar, karşılıklı görüntülü görüşmeler sırasında ortaya çıkan görüntüler veya eylemler vasıtasıyla cinsel taciz suçunun işlenmesi mümkündür.

Cinsel suç nasıl ispatlanır?

Cinsel suçların ispatında en önemli şey, kişinin o anki fiziksel muayenesidir. Çünkü, her şeyden önce, suçun işlendiği gerçeği; dosyada ses kayıtları veya kamera kayıtları gibi herhangi bir bariz delil bulunmamaktadır. Bu yüzden bu tür davalarda toplanan tüm deliller çok önemlidir. Ayrıca dikkatli bir inceleme gerektirir.

Namusa iftira atmanın cezası nedir?

Hakaret suçu kanunda özel olarak düzenlenmemiş olsa da bir tür hakaret suçudur. İftira suçu, işlenen suçun basit halini ifade eder. Bu nedenle, suçun ciddiyetine bağlı olarak verilen ceza bir ila dört yıl arasında hapis cezası olabilir.

Şikayet asılsız çıkarsa ne olur?

İşlenmediğini bildiği bir suçu, işlenmiş gibi yetkili makamlara ihbar eden veya bir soruşturmanın kolaylaştırılması amacıyla işlenmemiş bir suç hakkında delil veya emare uyduran kimse, üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Bir insana iftira atmanın cezası nedir?

Hakaret suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun 267. maddesine göre, en temel suç olan hakaretin cezası bir yıldan dört yıla kadar hapistir. Maddenin geri kalanı daha ağır cezaların verildiği durumları düzenlemektedir.

İftira karşı nasıl davranmalı?

Hakarete uğrayan kişi şikayette bulunabilir. Bu şikayet kolluk kuvvetlerine veya savcılığa yapılabilir. Ancak şunu belirtmeliyiz ki hakaret suçu şikayete dayalı bir suç değildir. Soruşturma resen de başlatılabilir.

İftira suçu neleri kapsar?

Savcılar, kamuoyu adına resen araştırılabilecek suç haberlerini rapor olarak kabul ederek soruşturma başlatırlar. Bir kişi basın ve yayınlarda haksız yere yasadışı bir eylemle suçlanırsa, bu bağlamda bu bir iftiradır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ücreti Elden Alan Gaziantep Escort