İçeriğe geç

Dernekler Kime Bağlı

Dernek nereye bağlıdır?

Dernekler Daire Başkanlığı, 13.09.

Derneklerin denetimini kim yapar?

Denetim işlemi Maliye Bakanlığı tarafından yapılır. Dernek yönetim kurulu başkanları, her takvim yılının ilk dört ayı içinde bir önceki yıla ait dernek beyannamelerini (EK 21) belediyeye vermek zorundadır.

Dernekler kimden izin alır?

Dernek kurmak için önceden izin alınması gerekmez. Derneğin tüzel kişilik kazanabilmesi için önceden izin alınması gerekmemekle birlikte, derneğin kurulacağı yerin en büyük mülki amirliğine kuruluş bildiriminin yapılması zorunludur.

Dernek sivil toplum kuruluşu mudur?

Sivil toplum örgütleri oda, birlik, vakıf ve dernek adı altında faaliyet gösterirler. Vakıf ve dernekler topluma yararlı bir hizmet sunmak ve herkese yardım etmek amacıyla kurulmuş tüzel kişilerdir.

Dernek başkanı maaş alabilir mi?

[4] Derneğin hizmetleri, Yönetim Kurulu kararıyla atanan gönüllüler veya ücretli personel tarafından sağlanır. Derneğin Yönetim ve Denetleme Kurulu başkanları ve üyelerinden görevli olmayanlara maaş ödenebilir. Ödenecek maaş, her türlü ödenek, yolluk ve tazminatlar Genel Kurul tarafından belirlenir.

Dernekler hangi kanuna tabi?

Madde 1 – Bu Kanunun amacı, kanunla yasaklanmamış belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere, en az yedi gerçek kişinin, bilgi ve çalışmalarını sürekli olarak birleştirerek kurdukları derneklere uygulanacak esasları düzenlemektir; ancak kar paylaşımı hariçtir.

Bir dernek nereye şikayet edilir?

Dernek hakkında nereye şikayette bulunabilirsiniz? Dernek hakkında şikayette bulunmak için derneğin bağlı olduğu İl Dernekler Müdürlüğü’ne başvurmak gerekmektedir.

Dernekler kim tarafından kapatılır?

DERNEKLERİN FESHİ VE TASFİYE İŞLEMLERİ 1) Dernekler, ancak genel kurul kararıyla veya mahkeme kararıyla feshedilebilir. (Olağanüstü Hal Kanunu hükümleri saklıdır.)

Dernek denetimi kaç gün sürer?

Madde 52 – Denetleme raporlarında belirtilen hata ve eksiklikler, Valiler ve Kaymakamlarca bildirildiği tarihten itibaren 30 gün içinde Dernek Yönetim Kurulu Başkanı tarafından düzeltilir ve sonuç ilgili mahalli idare amirliğine yazı ile bildirilir.

Dernekler ne yapamaz?

∙ Anayasa ve kanunlarla açıkça yasaklanmış amaçları gerçekleştirmek veya suç işlemek amacıyla dernek kurulamaz. ∙ Askerlik, millî savunma ve genel kolluk hizmetlerine hazırlayıcı eğitim ve öğretim faaliyetlerinde bulunamazlar, bu amaçları gerçekleştirmek için kamp veya eğitim merkezleri açamazlar.

Dernek aidatını kim belirler?

Katkılar her yıl yönetim kurulu kararıyla belirlenir. Ayrıca halktan gelen bağışlar Dernekler Kanunu hükümleri çerçevesinde makbuz karşılığında kabul edilir.

Dernekler para alır mı?

Bu kapsamda, Kanunun 3 üncü maddesine göre; gerçek kişiler, dernekler, kurumlar, vakıflar, spor kulüpleri, gazete ve dergiler, kamu yararına uygun olarak amaçlarını gerçekleştirmek ve ihtiyaç sahiplerine yardım etmek ve bir veya birden fazla kamu hizmetini sunmak veya desteklemek amacıyla yardım toplayabilirler.

Dernekler hangi kuruma bağlıdır?

Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü

Kimler derneklere üye olamaz?

Kamu görevlileri, Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları, kolluk kuvvetleri ve özel kanunlarına göre dernek kurmaları yasaklanmış veya yasaklanmış bulunanlar dernek kuramazlar ve derneklere üye olamazlar.

Dernek zorunlu organları nelerdir?

DERNEKLERDE GENEL KURUL VE GENEL TOPLANTILAR 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda derneğin zorunlu organları; Genel kurul, yönetim kurulu ve denetim kurulu olarak belirlenmiştir.

Bir dernek nereye şikayet edilir?

Dernek hakkında nereye şikayette bulunabilirsiniz? Dernek hakkında şikayette bulunmak için derneğin bağlı olduğu İl Dernekler Müdürlüğü’ne başvurmak gerekmektedir.

Dernek kurmak için nereye gidilir?

Türk Medeni Kanunu herkese dernek kurma hakkı tanıdığından, bu amaçla herhangi bir ücret veya maddi masraf talep edilemez. Yani dernek kurma masrafları İl Nüfus Müdürlüğü’ne yapılan başvuruya göre ücretsizdir.

Dernek yöneticileri kamu görevlisi mi?

Kamu görevlisi olan yöneticilerin, 5253 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca dernek yöneticilerine görevlerinden dolayı ücret ödeme serbestisi yoktur.

Dernekler hangi sistemle kurulur?

Bir görüşe göre derneklere Türk hukukundaki serbest kuruluş sistemi uygulanmaktadır ve bu görüşü savunanlar buna dayanak olarak Anayasa’nın 33/1. maddesini göstermektedirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir