Dolandırılan kişiler ne yapmalı?
Dolandırıcılığın kovuşturulması şikayete dayalı bir suç değildir. Dolandırıcılığın kurbanı olan bir kişi polise veya savcılığa şikayette bulunabilir. Dolandırıcılığın kurbanı olan veya dolandırılan kişiler savcılığa suç duyurusunda bulunarak soruşturma başlatabilir.
Adıma fake hesap açılmış nereye şikayet edilir?
Bu soruların cevapları sürekli olarak internette aranmaktadır. Siber suçlarla ilgili şikayetler Türk Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’na göre savcılığa veya kolluk kuvvetlerine yapılabilir. Ayrıca; siber suçlarla ilgili şikayetler valiliklere, kaymakamlıklara ve yurtdışındaki Türk büyükelçiliklerine ve konsolosluklarına yapılabilir.
Dolandırıcılıkta şikayet süresi ne kadardır?
Ciddi dolandırıcılık şikayetleri için zamanaşımı süresi yoktur. Faili veya eylemi öğrendiğiniz andan itibaren ceza şikayetinde bulunabilirsiniz. Ciddi dolandırıcılık için zamanaşımı süresi 15 yıldır. Bu süre geçtikten sonra kamu davası düşer.
Dolandırıcılıkta nereye başvurulur?
Böyle bir durumla karşı karşıya kaldıysanız, derhal en yakın polis karakoluna veya Cumhuriyet Savcılığına başvurun.
Dolandırılan kişi parasını geri alabilir mi?
Dolandırılanlar paralarını geri alabilirler. Paraları geri alma yöntemleri, suçun kurbanına ve belirli olayın özelliklerine bağlı olarak değişir. Hasar farklı şekillerde onarılabilir.
Fake hesap savcılığa verilir mi?
Adına sahte hesap açan kişiler, bu hesaplar üzerinden kendi adları ve kimlikleri altında hakaret, tehdit ve iftira gibi suçlar işlendiğinde rahatsızlık hissedebilirler. Bu durumda mağdur sahte hesabı savcılığa bildirebilir.
Fake hesaba dava açılır mı?
“Kanunsuz suç ve ceza olmaz” ilkesi ceza hukukunda temeldir. Sahte hesap açmak, kanunen suç olarak düzenlenmediğinden ve herhangi bir yaptırıma tabi olmadığından, sadece bir suç teşkil etmez.
Fake hesap yeri tespit edilebilir mi?
Bilgisayar adli tıp uzmanı tarafından toplanan veriler sayesinde sahte hesap silinse bile elinizdeki delillerle yasal işlem yapılabilir. Bu ve diğer sosyal medya hesaplarında açılan sahte hesaplar tespit edilebilir.
Dolandırıcılar nasıl ihbar edilir?
Böyle bir durumda derhal 155 nolu polis imdat hattını arayın.
Dolandırıcıya para gönderdim ne yapmalıyım?
Bankayla iletişime geçin ve durumu bildirin. Banka, dolandırıcıya ulaşmak veya parayı geri almak için gerekli adımları atacaktır. Ayrıca, suç duyurusunda bulunmak için en yakın Başsavcılık Ofisi ile iletişime geçin. Kripto para gibi izlenmesi zor bir yöntem kullanarak ödeme yaptıysanız, işlemi geri almak zor olabilir.
Dolandırıcılıkta para nasıl geri alınır?
Dolandırıcılık bir banka veya kredi kartıyla ilgiliyse, derhal ilgili banka veya finans kuruluşuyla iletişime geçmeli ve onları bilgilendirmelisiniz. Bu, hesabınızı koruyacak ve paramı nasıl geri alabilirim sorusuna yanıtlar bulacaktır.
Dolandırıcılar ibana ne yapar?
IBAN işlemlerini hedef alan internet korsanları, şirketleri çok basit bir yöntem kullanarak dolandırıyor. Korsanlar, şirketler ve uluslararası şirketler arasındaki e-posta iletişimlerine sızıyor ve IBAN/SWIFT numaralarını kendi numaralarıyla değiştiriyor.
Dolandırıldım cimere şikayet nasıl yapılır?
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi 150’yi arayabileceğiniz gibi www..tr adresindeki CİMER bağlantısı üzerinden de şikâyetinizi iletebilirsiniz.
Savcılığa suç duyurusu yapıldıktan sonra ne olur?
Mağdurun suç duyurusunda bulunmasının ardından soruşturma süreci başlar. Bu süreçte taraflar dinlenir, deliller toplanır ve gerekirse tanıklar dinlenir. Bu durumda İzmir’deki en iyi avukatla iletişime geçerek soruşturmayı yakından takip etmek mümkündür. Soruşturmanın ne kadar süreceği tamamen bireysel davaya bağlıdır.
Telefon dolandırıcılığı mağdurları ne yapmalı?
“Telefon dolandırıcılığı mağdurları ne yapmalıdır?” sorusuna cevaben, dolandırıldığını düşünen kişinin ilk yapması gereken şey en kısa sürede en yakın Cumhuriyet savcılığına veya polis merkezine giderek suç duyurusunda bulunmaktır.
Dolandırılan kişi ne yapmalı hukuku olarak?
En yakın polis karakoluna veya savcılığa başvurarak etkilenen kişiler hakkında şikayette bulunabilirsiniz. Basit dolandırıcılık suçları arabuluculuğa tabidir. Basit dolandırıcılığın kurbanı olduysanız, şikayette bulunduktan sonra dosyanız tahkim kuruluna iletilecek ve tahkim prosedürü başlatılacaktır.
Dolandırıcılar ibana ne yapar?
IBAN işlemlerini hedef alan internet korsanları, şirketleri çok basit bir yöntem kullanarak dolandırıyor. Korsanlar, şirketler ve uluslararası şirketler arasındaki e-posta iletişimlerine sızıyor ve IBAN/SWIFT numaralarını kendi numaralarıyla değiştiriyor.
Dolandırıldım nereye gitmeliyim?
Dolandırıcılıkla karşılaşırsanız, ilgili makamlara şikayette bulunarak haklarınızı kullanabilirsiniz. Türkiye’de dolandırıcılık durumunda başvurabileceğiniz farklı yerler ve yollar şunlardır: En yakın polis veya jandarma karakoluna başvurarak durumu bildirebilirsiniz.